Wauw, wat heb jij mooi haar! Haar doneren enzo

Vroeger riep ik het al: ‘Als ik later groot ben dan ga ik mijn haar geven aan zieke kindjes.’ Het heeft heel wat jaartjes geduurd maar het werd nu echt tijd dat ik ging luisteren naar die mini-me. Gisteren is mijn haar afgeknipt en binnenkort zal er dus een klein meisje of iemand van mijn eigen leeftijd rondlopen met een pruik van mijn haar.
SONY DSC
Mijn verhaal
Zoals hier boven al duidelijk werd wilde ik het al een lange tijd doneren maar er was altijd wel iets. Het eerste idee was toen ik klein was, maarja dan is je haar te kort. Toen heb ik er jarenlang niet meer aan gedacht, het idee kwam op mijn 14e terug. Dat was vorig schooljaar toen ik in de derde klas zat. Mijn haar was lang genoeg maar ik durfde niet. Toen ben ik van recht en op een lengte naar rond en in laagjes gegaan. Spijt had ik er niet van. Het was wel even wennen omdat ik niets anders gewend was maar mijn haar voelde een stuk lichter en had meteen ook wat meer volume.
Fotoshoot (23) - kopieSAM_1308 - kopie (3) - kopie

 

 

 

 

 

 

 

Helaas heeft het toen weer een tijdje geduurd voordat mijn haar weer op lengte was. November 2014 kwam het idee weer terug, en vanaf dat moment ging er eigenlijk geen dag voorbij dat ik er niet even aan dacht. Helaas was mijn haar nog zo’n 2 cm te kort en moest ik dus nog even wachten. Hetgeen wat mij over de drempel trok? Deze brief:
Screenshot_2015-04-01-17-03-05
Eerlijk gezegd ben ik nog nooit naar de kapper geweest omdat mijn moeder de kappersopleiding heeft gedaan en het voor haar dus geen probleem is om mij een keer in de zoveel tijd bij te punten. Want eerlijk is eerlijk, meer dan dat gebeurde er niet. Dit grote project zag zij helaas niet zitten vandaar dat er een kapper van de lijst van Stichting Haarwensen is uitgekozen. Gisteren was dan toch echt de dag aangebroken om mijn haar af te knippen. Op deze speciale dag had ik om 3 uur een afspraak bij de kapper. Ik was best zenuwachtig, want wat als ik helemaal niet blij was met mijn nieuwe haar?
Haar doneren
Het moment dat ik in de kappersstoel zat en de twee staarten werden afgeknipt voelde alles opeens zo licht. Alsof er een kilo haar van mijn hoofd was afgehaald. Uiteindelijk is er zo’n 28 cm afgehaald.
IMG-20150402-WA0011
Toen begon de kapper mijn haar in model te knippen. Ik had een foto op mijn mobiel van het kapsel dat ik graag wilde en een half uurtje later was ze klaar. Wow, wat voelde dat gek zeg! Toen ik de kapsalon uit liep voelde het eigenlijk best fijn. Eindelijk iets anders.
Snapchat-3435285770602191612
Maar zodra ik thuis kwam viel het me toch een beetje tegen. Het kapsel leek niet echt op wat ik graag wilde. Misschien had ik er gewoon teveel van verwacht. Met veel moeite kan ik nog een staart in, maar daar is alles mee gezegd. Het is best moeilijk om te accepteren dat je niets meer met je haar kan als je gewend bent dat je er alles mee kan. Ik moet er echt heel erg aan wennen. Maar er is wel 3 cm meer naar de stichting gegaan, en dat geeft dan wel weer een goed gevoel.
Snapchat-4121989657455365594
Misschien is het uiteindelijk gewoon iets te kort geworden. Misschien moet ik er gewoon nog heel erg aan wennen. Misschien vind ik het over een tijdje wel heel leuk. Ik weet het niet. Het voelt goed dat ik dit gedaan heb, nu heb ik ook eens een ander kunnen helpen. Maar ik kan niet wachten tot mijn haar weer wat langer is en ik weer gewoon een staart in kan. Het kapsel waar ik het nu naar ga laten groeien is iets langer met de onderkant in laagjes. En vanaf daar zie ik wel weer verder.
long bob laagjes
Overige informatie
De stichting waar ik mijn haar aan doneerde is Stichting Haarwensen. Deze stichting geeft (gratis) pruiken aan meisjes tot 18 jaar. Ze kunnen dit gratis geven door onder anderen sponsoren en donateurs.  Voor één pruik zijn meerdere vlechten nodig, dus met alleen mijn vlecht kunnen ze niet zoveel. Ben je ook van plan je haar te doneren? Hou dan rekening met deze dingen:
– De lengte van het haar dient minimaal 25 cm te zijn (lost gemeten) Vanaf oktober 2015 is deze lengte verhoogt naar 30 cm door het toepassen van nieuwe technieken.
– Alle natuurlijke haarkleuren (behalve grijs haar) zijn welkom
– Het haar dient schoon en droog in een vlecht te worden toegestuurd
– Het haar dient zacht en soepel aan te voelen
– Geverfd, met kleur behandeld of haar met highlights kunnen niet worden gebruikt. De reden hiervoor vind je hier.
Het doneren van haar
Mijn motivatie
Ik irriteerde me al een tijdje aan mijn haar. Het hing daar maar te hangen. Het ene moment was ik er super blij mee want ik kon er alles mee doen. Vlechten, knotjes noem maar op. Maar het andere moment kon ik het niet uitstaan. Het had zo weinig volume, ik had er zoveel werk aan en het hing de hele tijd in de weg. ‘Nou dan knippen we het toch af?’ zei mijn vader wel eens. Ik zag het al voor me, als hij mijn haar ging knippen dan zou ik kaal worden. En kaal worden, dat nooit! Deze gedachte zette me weer aan het denken. Het lijkt me zo verschrikkelijk om kaal te zijn!
quote
Zie je het al voor je? Nooit meer met je haar in de wind. Nooit meer vlechten en nooit meer knotjes. Nooit meer je haar kunnen krullen of stylen. Want haar, dat heb je niet meer. Kanker is al erg genoeg en als ik 1 persoon op deze hele aardbol weer een lach op haar gezicht kan geven dan doe ik dat. Want ik hoop dat als het mij ooit zou gebeuren dat er dan iemand is die hetzelfde zou doen.
Haarwensen

Big Kiss.

(update een half jaar later)

2 thoughts on “Wauw, wat heb jij mooi haar! Haar doneren enzo

  1. Wat een goed artikel! En het kortere haar staat je echt super! Ik denk gewoon dat het een kwestie van wennen is ;) Maar echt heel goed dat je het hebt gedoneerd! Ik ben trots op je!

Reacties zijn gesloten.