Persoonlijke vragen + antwoorden

Mijn statement tegen dierproeven roept vaak een hoop vragen op bij lezers en mensen om mijn heen. Ben ik dan ook vegetarisch of veganistisch? Koop ik wel kleding waar misschien kinderarbeid bij in het spel is? Let ik op ingrediënten die de natuur kunnen schaden? Gebruik ik ook alleen producten die biologisch of ecologisch verantwoord zijn? Gebruik ik wel producten waarin palmolie is verwerkt aangezien alle regenwouden daarvoor worden gekapt en bedreigde diersoorten uitsterven. En ga zo maar door. Allemaal logische vragen waar ik graag eerlijk antwoord op geef. Soms vind ik dat wel eens moeilijk aangezien er altijd wel mensen zijn die het niet met je eens zijn. Vandaag geef ik antwoord op bovenstaande vragen ♥

Ben je vegetarisch/veganistisch?
Nee, ik eet gewoon vlees en andere dierlijke producten. Sommige mensen vinden dit nogal hypocriet en op zich begrijp ik waar die gedachte vandaan komt. Ik heb er lang over nagedacht of ik misschien wel een vegetarische of veganistische leefstijl wilde gaan volgen. Er is zelfs een tijd geweest dat ik dat erg graag wilde. Twee van mijn vriendinnen waren vegetarisch en daar had ik erg veel bewondering voor. Waarom ik het nooit gedaan heb? Ik mocht het niet van mijn ouders omdat ik in de groei was en vrij veel bewoog. Daardoor waren ze bang dat ik belangrijke vetten zou missen. Toen was ik er boos om, maar nu begrijp ik het goed. Toen ik wat ouder was is het nog eens bij mij op gekomen, maar ik heb toen bewust besloten om vlees te blijven eten. Hoe goed de vlees vervangers ook zijn er is toch iets dat je mist en dat werd voor mij bewezen nadat die vriendin die twee jaar vegetarisch was geweest van de dokter weer vlees moest gaan eten omdat het niet goed ging met haar gezondheid.

Dat betekent natuurlijk niet dat ik de massaproductie aan vlees en andere dierlijke producten support. Vroeger kochten mijn ouders hun vlees altijd bij een slager die zijn dieren zelf hield en slachtte. Helaas konden ze hier niet mee doorgaan omdat het kostenplaatje te hoog werd. Wel let mijn moeder nog altijd op de beter leven sterren en halen wij onze eitjes bij de buurman die zijn kippen in de tuin heeft lopen. Het liefste zou ik maar een paar dagen per week vlees eten om op die manier toch de vleesproductie te laten minderen, maar helaas staan mijn ouders ook hier niet achter door mijn redelijk sportieve leefstijl. En aangezien ze toen gelijk hadden hecht ik ook nu waarde aan hun mening.

Koop je kleding waar misschien kinderarbeid bij in het spel is?
Ja, nog zo’n niet politiek correct antwoord.. Ik koop mijn kleding gewoon bij winkels die vrij populair zijn onder jongeren. Ik noem hier bewust geen namen omdat ik bedrijven niet (vals) wil beschuldigen. Kinderarbeid is helaas een nog lastiger onderwerp dan dierproeven.. Helaas is niet goed bekend welke merken hun kleding laten maken door kinderen, maar al zou dat wel bekend zijn zou ik alsnog goed overwegen of ik mijn kleding daar niet meer wil kopen. Niet om het prijskaartje (wat van mij dan zeker omhoog mag) en al helemaal niet omdat ik er niet om geef, maar kinderen in derdewereldlanden hebben geld nodig. En als ze niet meer kunnen werken in dit soort fabrieken zullen meer van hen terecht komen in de prostitutie. En alles liever dan dat op mijn geweten hebben!

Let je op ingrediënten die de natuur kunnen schaden?
Meestal wel. Zo koop ik geen scrubs die plastic deeltjes bevatten en probeer ik zo veel mogelijk te letten op ingrediënten als palmolie. Helaas is dat moeilijker dat je denkt omdat palmolie onder wel honderd verschillende namen mag worden vernoemt. Meestal vind je deze als -palmitate, maar er zijn dus nog zoveel andere namen dat ik niet met zekerheid durf te zeggen dat al mijn producten palmolie vrij zijn..

Gebruik je alleen producten die biologisch/ecologisch verantwoord zijn?
Nee. Als ik de keuze heb tussen twee producten en een van de twee is biologisch of ecologisch dan kies ik voor dat product, maar een hoop producten die worden verkocht bij de drogist zijn dat niet en een hoop producten die worden verkocht bij de parfumerie zijn niet dierproefvrij. Best lastig.. Online zijn wel een hoop biologisch/ecologisch verantwoorde producten te koop, maar ik bestel eerlijk gezegd zo goed als nooit online omdat dat erg vaak fout is gegaan.

Ik hoop dat ik met dit artikel een hoop van jullie vragen heb kunnen beantwoorden. Zoals ik al aangaf is het soms best lastig om op een goede manier antwoord te geven op deze vragen aangezien ik niemand voor het hoofd wil stoten. Mocht je jou mening over deze onderwerpen willen delen laat deze dan vooral achter in de reacties. Of je het met mij eens bent of niet maakt niet uit. Zo kunnen we weer van elkaar leren ♥

Until next time,
Romy