Persoonlijke update

Over de overstap van vmbo naar havo, een nieuwe opleiding starten en gelukkig zijn

Vandaag mijn eerste persoonlijke update. Normaal gesproken houd ik er helemaal niet van om iets over mezelf op internet te zetten, vooral niet als het gaat om dingen die gaande zijn in mijn leven. Als we terug gaan kijken naar het begin van mijn site deed ik dit nog wel, maar sinds .nl ben ik hier volledig mee gestopt. Eigenlijk plaats ik alleen maar oppervlakkige dingen zoals reviews, looks en outfits, maar wie is nou dat meisje achter die artikelen? Daarom vond ik het tijd worden om mijn ‘kop uit het zand‘ te halen en jullie eens te vertellen hoe het nou écht met mij gaat.
SONY DSC
Dit school jaar was voor mij gewoon een rot jaar. Natuurlijk heb ik leuke mensen leren kennen en was het zeker niet allemaal negatief maar de keuze die ik maakte omdat ik dacht dat het goed voor me was zat volledig naast wat ik echt wilde. Aan het einde van mijn vmbo wist ik nog steeds niet wat voor opleiding ik wilde gaan doen. Ik had op dat moment gewoon veel passies en vond dat er geen een echt bovenuit stak. Nu weet ik wel beter, je moet je hobby’s namelijk proberen te scheiden van wat je echt wilt. Om even wat voorbeelden te geven: basis school juf leek me wel wat omdat ik gek ben op kinderen, maar ik vind dat ze zich vanaf een bepaalde leeftijd wel echt normaal moeten gaan gedragen. Zeker geen reële gedachte maar daardoor weet ik nu dat dit niet de juiste opleiding voor mij is. Ook make-up en fashion vind ik awesome, maar om daar nu je beroep van te maken? Voor mij is het toch meer een hobby.
2
Na veel bezoekjes aan de decaan en slapeloze nachten van het piekeren besloot ik dan maar havo te gaan doen. Mijn cijfers waren ernaar en dan had ik nog twee jaar extra om uit te vinden wat ik wilde. Daarbij komt dat ik leren geen drama vind en ik daarmee alle opties open kon houden. Dit heb ik natuurlijk niet zo naar voren gebracht tijdens het intake gesprek want als ik ergens voor ga dan doe ik dat met de volle 100% al vind ik dat ik dat nu niet meer mag zeggen. Aan het begin van het jaar bleek havo de juiste oplossing te zijn. Mijn cijfers waren prima, de school was een stuk dichterbij en ik had geen keuzestress meer. Helaas kwam hier al snel verandering in door een mailtje van mijn huidige decaan: of we ons alvast wilden opgeven voor de vervolgopleiding gesprekken omdat hier in leerjaar 5 door de examens geen tijd voor is..
3
Halverwege periode 1 begonnen mijn cijfers al flink te dalen voor voornamelijk wiskunde en geschiedenis. Omdat ik ook op het vmbo problemen heb gehad met wiskunde klopte ik zo snel mogelijk aan bij de desbetreffende docent voor hulp die ik door omstandigheden uiteindelijk niet gekregen heb. Ook heb ik meerdere keren rond de tafel gezeten met mijn mentor, een ontzettend lieve vrouw die oprecht het beste met mij voor had. In december werd ik ziek en besloot ik in het nieuwe jaar voor de laatste keer alles te geven wat ik in me had, maar dat mocht niet baten. Hoewel ik sta voor ‘Finish what you start‘ liet ik mezelf deze keer toe om op te geven. Het ging gewoon écht niet..
17
Echter heeft elk nadeel zo zijn voordeel! Dit moeilijke jaar liet mij namelijk inzien wat ik echt wil. Ik wil helemaal niet meer bezig zijn met wiskunde en aardrijkskunde, maar ik wil creatief bezig zijn en mensen blij maken. En laat dat nou precies zijn waar ik al een aantal jaar mee bezig ben! Op mijn 12de ging ik naar het Clusius College in Castricum omdat ik dacht dat ik dierenarts wilde worden maar het bloemen vak bleek mij meer te liggen. Op mijn 14de liep ik stage in een bloemenwinkel en omdat ze daar ontzettend tevreden over mij waren boden ze mij op mijn 15de een zaterdag baantje aan. Na een jaar besloot ik door bepaalde factoren zelf om het contract niet te laten verlengen, maar door mijn ervaring kon ik vrijwel meteen beginnen op de bloemenafdeling van de DekaMarkt waar ik tot de dag van vandaag nog werk.
SONY DSC
Vorig jaar had ik mij voor de zekerheid ingeschreven voor de opleiding Bloem & Design op het Clusius College in Alkmaar voor het geval ik niet werd aangenomen op de havo en toen ik me dit jaar weer inschreef wisten ze nog wie ik was! Aangezien ik het zo druk had op de havo kreeg ik een soort voorkeursbehandeling en mocht ik als eerste op intake gesprek zodat mijn vakkenpakket verlichting zo snel mogelijk kon ingaan. Uit een test die ik eerder had gemaakt bleek dat ik zeer geschikt ben voor de opleiding, waarschijnlijk ook omdat ik al wat ervaring heb maar dat even ter zijde, het enige minpunt was dat ik aangaf niet overal voor 100% voor te gaan terwijl ik dit eigenlijk wel altijd doe. Ik koos ervoor om dit zo in te vullen omdat ik altijd gezegd heb dat ik helemaal voor de havo zou gaan en aangezien ik dat niet gehaald heb.. Direct na de intake lieten de docenten mij weten dat ze mij graag volgend school jaar terug zien. Mijn geluk kon niet meer op! Als ik het zo allemaal op een rijtje zet ben ik er eigenlijk ‘per ongeluk’ ingerold ook al heeft alles zo zijn reden. Ik doe niet toevallig wat ik nu doe, ik doe wat ik nu doe omdat ik er zelf hard voor heb gewerkt. Dus ik verdien dit.
DSC00804
Met dit artikel wil ik je absoluut niet afraden om voor havo te kiezen na je vmbo. Voor sommige mensen is dit namelijk een hele goede stap, vooral als je graag een hbo opleiding wilt gaan volgen. Voor mij was de stap helaas gewoon te groot met het vakkenpakket dat ik gekozen had. Wat ik jullie wel wil meegeven is dat er geen foute keuzes zijn ondanks dat dat misschien wel zo lijkt. Voor mij is dit zeker geen verloren jaar geweest ook al zien veel mensen dat wel zo. Ik heb dit jaar namelijk veel nieuwe dingen geleerd, leuke mensen leren kennen en ik ben naar London geweest! Ook liet dit jaar mij inzien wat ik écht wilde en dat is waar het allemaal om heeft gedraaid.

Until next time,
Romy

2 thoughts on “Persoonlijke update

  1. Ben trots op jou wijffie. En na de vakantie er weer met goed moed tegenaan. Een nieuwe start. Je kan het. ?

Reacties zijn gesloten.