Zo kom je erachter of een merk wel of niet op dieren test

Aangezien ik de vraag of merk A wel of niet op dieren test steeds vaker krijg leek het me een goed idee om er een artikel aan te wijden. Want hoe weet je nou of een merk wel of niet gebruik maakt van dierproeven? De lijsten, tips en tricks die ik gebruik vind je in dit artikel.
Make animal testing history
De ene informatiesite zegt dit en de andere informatiesite zegt dat. Maar wat is nou de echte waarheid? Hoe weet ik nou 100% zeker dat een merk niet op dieren test? Dit heb ik me heel lang afgevraagd en ook in de mailtjes die ik krijg komt deze onzekerheid vaak voor. Voordat ik uitleg ga geven over het merk zeg ik altijd eerst: Vergeet alsjeblieft niet dat het nooit 100% zeker is of een merk wel of niet gebruik maakt van dierproeven. Hoe groter de leugen, hoe meer mensen het geloven. Het is misschien een beetje off the subject maar denk eens aan die beroemde scene van Marilyn Monroe. Deze scene zit eigenlijk helemaal niet in de film. Dit laat maar weer eens zien dat ze je alles wijs kunnen maken wat ze maar willen. Gebruik je gezonde verstand en trek hieruit je eigen conclusie. Dat werkt het beste.
Not tested on animals
Bekijk de website van het merk en ga op zoek naar ambassadeurs
Het beste is om allereerst op onderzoek uit te gaan op de website van het merk zelf. Onderaan de pagina of onder het kopje ‘Faq’ of ‘Over’ word vaak al antwoord gegeven op deze vraag door het bedrijf zelf. Als blijkt dat het merk geen gebruik maakt van dierproeven is het toch een goed idee om nog even verder te zoeken. Je kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar ambassadeurs. Dit zijn blogs die namens het merk reclame maken door bijvoorbeeld het testen van producten. Zij weten vaak antwoord te geven op de vraag of het bedrijf dierproeven uitvoert of ingrediënten gebruikt die op dieren zijn getest. Je kan aan het antwoord van het bedrijf en de ambassadeur direct lezen of ze hetzelfde antwoord geven of niet.
voor en na
Check waar het merk vandaan komt en waar het is gemaakt
Ook is het een goed idee om te kijken waar het merk zelf vandaan komt. Is het een Frans bedrijf? Of misschien een Amerikaans bedrijf? Als je antwoord op deze vraag hebt moet je even goed kijken naar de producten. Want waar worden deze gemaakt? In Italië of in China? Als het product gevestigd en gemaakt is binnen de Europese Unie betekend dat voor mij ‘groen licht’. Als het bijvoorbeeld een Frans bedrijf is dat producten maakt in Italië dan liggen beide landen in de Europese Unie. En aangezien de Europese wetgeving sinds 2004 geen dierproeven voor een cosmetisch eindproduct meer toestaat overtreden zij de wet zodra ze wel gebruik maken van dierproeven. Ook is het sinds 2009 verboden om ingrediënten, met als doel een cosmetisch eindproduct te maken, op dieren te testen.
Douchefoams Rituals 8.-
Zoek uit of het bedrijf onderdeel is van een bedrijf dat wel op dieren test
Ook check ik altijd of het merk onderdeel is van een bedrijf dat wel op dieren test. Dit is voor iedereen verschillend. De een koopt wel producten van een merk dat geen gebruik maakt van dierproeven maar wat wel onderdeel is van een bedrijf dat wel gebruik maakt van dierproeven. En een ander doet dit niet. Ikzelf heb ervoor gekozen dit niet te doen. Je bent dierproefvrij of je bent het niet, en ik vind dat als je producten koopt van een dierproefvrij merk dat onderdeel is van een bedrijf dat wel dierproeven uitvoert je alsnog geld besteed aan dierproeven. En dat wil ik niet.
andrelon-rounded-large
Bekijk dierproefvrij lijst
Jullie kunnen natuurlijk altijd even mijn lijsten bekijken:
Dierproefvrij lijst. Hier vind je ook een linkje naar de statements.
DSC06789
Mail het bedrijf
Soms dan kom je er zelfs met al deze stappen niet achter of een merk wel of niet gebruik maakt van dierproeven. Dan zegt de ene internetsite van wel en de andere van niet. Erg verwarrend maar het komt vaak voor. Ook ik twijfel wel eens, de laatste keer was bij het merk Superlooks. Op de website werd aangegeven dat de producten dierproefvrij zijn maar op het product zelf stond ‘Made in China’. Heel verdacht. In dit soort gevallen zit er niets anders op dan het bedrijf te mailen en het gewoon te vragen.
Dit zijn twee voorbeeldmails:

Nederlands

Beste meneer/mevrouw,

Kort geleden kwam ik in aanraking met jullie producten en ik ben er erg enthousiast over. Voordat ik iets van jullie producten ga aanschaffen heb ik eerst nog een paar vragen.

Ik vind het persoonlijk erg belangrijk dat de cosmetica producten die ik gebruik volledig dierproefvrij zijn. Daarom zou ik graag willen weten of jullie producten op dieren zijn getest en/of jullie gebruik maken van ingrediënten die op dieren zijn getest en/of jullie producten verkopen in China. In China is het namelijk verplicht om dierproeven uit te voeren.

Ik hoop dat u mijn vragen zorgvuldig zou willen beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

…..

Engels

Dear Sir/Madam,

Recently I came in touch with your brand and products and I am very enthousiastic about it. I would like to ask you something before I start to buy any of your products.

It is very important to me that the products that I use are not tested on animals. That is why I would like to know if you test any of your products on animals and/or use any ingredients that are tested on animals and/or whether you sell your products in China. As you probably know it is required by law to test products on animals before you can buy them in a Chinese store.

I hope that you can awnser my questions carefully.

Kind regards,

…..

Uiteindelijk bleek dat de producten van Superlooks wel in China gemaakt worden maar dit volledig volgens de Europese wetgeving gebeurd. Dierproefvrij dus!
Superlooks
Mail mij
Als je na al deze tips nog geen antwoord hebt gekregen op je vraag dan zou je mij altijd nog even een mailtje kunnen sturen. Ik ga dan zelf nog even op onderzoek uit en mail het bedrijf zelf.
message
Zo zie je maar weer dat het echt niet vanzelfsprekend is dat er altijd maar een antwoord klaar staat zodra je een keuze hebt gemaakt. Want wie dierproefvrij wil zijn, moet zijn huiswerk doen. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en dat jullie nu zelf makkelijker kunnen uitvinden of een merk op dieren test of niet.

Big Kiss.