Dierproefvrij

De laatste keer dat ik iets schreef rondom het onderwerp dierproefvrij is alweer even terug. Inmiddels zijn er een hoop nieuwe bezoekers, lezers en volgers op mijn website bij gekomen. Bedankt! Verder merk ik dat steeds meer bloggers om mij heen er ook voor kiezen om alleen nog dierproefvrije producten te gebruiken. Daar wordt ik erg blij van! Helaas merk ik nog steeds om mij heen dat er veel mensen zijn die nog niets van dit onderwerp afweten. Ze weten dat het bestaat, maar niet dat het nog steeds veel voorkomt. Want ja, ook in Nederland worden nog steeds producten verkocht die ondanks de dierproefvrije wet op dieren zijn/worden getest buiten Europa! En het zijn er helaas meer dan je denkt…

Dit beeld wordt in mijn ogen voornamelijk in stand gehouden door de bedrijven zelf. Helaas claimen nog steeds een hoop merken dat ze dierproefvrij zijn terwijl na wat research overduidelijk blijkt dat ze hun producten in China verkopen. In China is het volgens de wet verplicht om alle producten die binnen komen, buiten Hong Kong en Taiwan, op dieren te testen. Veel bedrijven geven dus aan dierproefvrij te zijn tenzij dierproeven verplicht zijn door de wet. Dit wordt vaak benoemd als ‘unless law requires’. Niet dierproefvrij dus!

Op 14 januari 2015 vond ik het genoeg geweest. Al mijn niet dierproefvrije cosmetische producten gingen de deur uit. Dat leek mij in het begin erg lastig, want waar moet je beginnen? En waar trek je de streep? Ik begon met het uitzoeken van mijn make-up producten en al vrij snel daarna werden ook de douche producten als shampoo, scrub en body lotion vervangen. Ik kan dus met een gerust hart zeggen dat alle cosmetische producten die ik nu gebruik niet op dieren zijn getest. De streep trok ik op twee verschillende plaatsen. Zo koos ik ervoor om ook geen producten te kopen van bedrijven die dierproefvrij zijn, maar wel in China verkopen.

Wel stopte het voor mij bij de overstap van cosmetisch naar medisch, want ook een hoop medicijnen worden op dieren getest. Hoewel vervangende proeven hartstikke veilig zijn (en soms zelfs veiliger zijn dan dierproeven) is het een stuk ingewikkelder om uit te vinden welke medische producten niet op dieren zijn getest. Nu denk jij misschien bij jezelf: ‘ach, die paar beestjes kunnen we echt wel missen’. Houd dan even in je achterhoofd dat het hier gaat om miljoenen dieren die na een hoop angst, mishandeling en een verschrikkelijke lijdensweg worden afgemaakt omdat ze niet meer zuiver zijn voor een tweede test. Hoe ik nog precies weet wanneer ik dit besluit nam? Dat is nou het leuke aan een blog. Even graven in je archief en je weet precies wanneer iets is gebeurd!

Met dit artikel hoop ik weer wat meer mensen op de hoogte te hebben gebracht. Mocht je ook willen gaan letten op dierproefvrije producten dan kan mijn dierproefvrije lijst en dierproefvrije statement lijst je daarbij helpen!

Until next time,
Romy