Alternatieven voor dierproeven

Vanaf vandaag vind je 2 nieuwe pagina’s in de menubalk. Ik houd namelijk van nu af aan twee lijsten bij waarop je kan zien of een merk wel/niet op dieren test. Er zijn verschillende blog’s en forums waar je terecht kan met de vraag of een merk op dieren test maar ik vond het vervelend deze steeds te moeten bezoeken. Daarom leek het me een goed idee om er gewoon zelf twee te maken. Er zit een heleboel werk in dus ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Ik in ieder geval wel.

Dat ik tegen het testen van cosmetica op dieren ben weten we ondertussen wel. Daarom krijg ik wel eens de vraag: ‘Wat is nou een alternatief voor dierproeven?’ Het leek me een goed idee om deze vraag uitgebreid te beantwoorden in een artikel. Want ja, je moet natuurlijk ook argumenten hebben voor je mening en voor mij is dat het feit dat er andere manieren zijn om producten te testen. En die andere manieren lezen jullie in dit artikel.

Ellen

De laatste jaren zijn er steeds meer alternatieven voor dierproeven. De dierenbescherming probeert dierproeven uiteindelijk te laten verdwijnen met de 3 V’s:
– Verfijning door in de onderzoeksopzet te zorgen voor minder pijn, leed en stress bij de dieren en/of door verbetering van huisvesting
– Vermindering van het aantal gebruikte dieren
– Vervanging van dieren door alternatieve testobjecten

Verfijning door in de onderzoeksopzet te zorgen voor minder pijn, leed en stress bij de dieren en/of door verbetering van huisvesting
Accepteer het of niet maar dierproeven zullen nog heel lang blijven bestaan. De plannen van de dierenbescherming zijn niet op korte termijn te realiseren en het zal dus nog jaren duren voordat en geen dierproeven meer worden uitgevoerd. Daarom is het belangrijk om de dieren bij de proeven zo min mogelijk pijn, leed en stress te bezorgen. Denk hierbij aan een grotere kooi, verdovingen en andere medicijnen. Dit maakt de proef een stuk minder pijnlijk voor het dier.

Beagle

Vermindering van het aantal gebruikte dieren
Ook dit is een heel belangrijk punt. Waarom 20 konijnen gebruiken als het ook met 10 kan? Op deze manier zijn er al een stuk minder dieren die hoeven te lijden. Er worden alleen al in Nederland per jaar tussen de 500.000 en 600.000 dieren gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Zover ik weet is dit niet op extreme manieren zoals in landen buiten de EU maar op zekere hoogte mag het dus nog wel. Ik wist niet beter dan dat er een Europees verbod op dierproeven was maar als ik de site van de dierenbescherming moet geloven klopt hier dus iets niet. Onderaan de pagina vind je de bron.

rabbits

Vervanging van dieren door alternatieve testobjecten
Dit is het uiteindelijke doel van de dierenbescherming. Het uitbannen van dierproeven. In de loop der jaren zijn er al verschillende alternatieven ontwikkeld waarvan je hieronder een lijst ziet. Nu zijn we aangekomen bij het antwoord op de titel. De alternatieven voor dierproeven. Voor deze testen wordt soms wel gebruik gemaakt van dierlijk materiaal. Maar hier worden geen dieren voor gedood. Meestal wordt er slachtafval gebruikt of wordt er gebruik gemaakt van gekweekt celmateriaal uit een laboratorium. Ook de huid van mensen dat overblijft na een plastisch chirurgische ingreep kan voor deze tests worden gebruikt. Denk hierbij aan contour herstellende chirurgie.

Until

De cytotoxiciteitstest
Om de irriterende werking van chemische stoffen te bepalen, kunnen verschillende in vitro testen voor cel(wand)schade gebruikt worden. Een voorbeeld is een test met kleurstoffen. Onbeschadigde cellen nemen kleurstoffen niet op, beschadigde cellen wel. Als de celwand in een test door een stof beschadigd wordt, dan komt de kleurstof in de cel en dat wordt gemeten.

De huidcultuurtest
In dit geval wordt een stukje kunsthuid gebruikt. Dat is een cultuur van cellen die de menselijke huid nabootst. Het irriterende effect van een stof wordt bepaald door de hoeveelheid eiwit te bepalen, die door de beschadigde cellen wordt losgelaten.

De HET-CAM test
HET-CAM staat voor chorio-allantoic membrane of the hen’s egg. Deze test wordt gebruikt om irritatie van de ogen en het slijmvlies te meten. Hierbij wordt gewerkt met het vliesje in kippeneieren. Al een paar seconden na het aanbrengen van de teststof op het vliesje treden in het geval van zeer irriterende stoffen typische veranderingen op, zoals bloeding, verteren van bloedvaten en stolling van eiwit. Dit vormt een maat voor de irriterende werking van de stof.

quote animal

Percutane penetratie
De percutane penetratie bepaalt de opname van een chemische stof door de huid. De tests worden uitgevoerd op een stuk afgenomen huid, vaak van varkens (slachtafval) en soms van mensen (resthuid na een chirurgische operatie).

Fototoxiciteit
Bij blootstelling aan de zon tijdens het gebruik van cosmetica zijn tests van de fototoxiciteit van de ingrediënten of het product in principe nodig. Deze bepalen of zonlicht in combinatie met de chemische stof schadelijke reacties van de huid opwekken.

Not tested on animals

Menselijke vrijwilligers
Het is in sommige gevallen ook mogelijk om als vrijwilliger mee te werken aan een test. Huidverzorgingsproducten worden bijvoorbeeld op vrijwilligers getest. Vrijwilligers krijgen dan een speciale pleister met de te testen stof op hun huid geplakt. Na een paar dagen wordt gekeken of de huid geïrriteerd is.

Terrible idea

Big Kiss.

Bron: www.dierenbescherming.nl
Bron: www.proefdiervrij.nl

7 thoughts on “Alternatieven voor dierproeven

  1. Super goed en handig dat je hier aandacht aan besteed! Ik ben vegetariër en ik houd echt heel veel van dieren, dus dit is zeker belangrijk voor mij. X

    • 10 februari 2012. In het begin dat ik make-up kocht dacht ik daar helemaal niet over na, maar sinds ik een konijntje heb ben ik daar steeds meer over na gaan denken. Hoe testen ze een mascara op een beestje? Ik heb af en toe dat ik gewoon een paar weken allergisch voor mascara ben. Dan zijn mijn ogen rood en opgezet en zit er een soort exceemachtig korstje op. Ik heb dan de keuze om de mascara niet op te doen, maar een konijntje daar in een kooitje niet. Nou weet ik ook wel dat bedrijven gewoon doorgaan met het testen op dieren als ik hun producten niet koop. Maar het is het niet gebruiken van hun producten is dan het minste wat ik kan doen. Nou weet ik ook niet precies wat in mijn stash niet proefdiervrij is. Al sta ik daar in de winkel ook lang niet altijd bij stil, maar aangezien merken als Essence, Catrice, Gosh, Sleek en NYX sowieso proefdiervrij zijn, kan ik die producten kopen zonder schuldgevoel.

  2. Ik ben mij aan het verdiepen, welke merken proefdiervrij zijn! Het was een gevoelskwestie, dat ik hierover na ben gaan denken. Maar als ik dit allemaal lees, bevestigd het mijn gevoel. Nu mijn, niet proefdiervrije make-up, op maken en het komt er niet meer in!

Reacties zijn gesloten.