Workshop eetbare bloemen van Anna Koster

Laatst kwam Anna Koster een voor ons bijzondere workshop geven op school. Ik zet hier duidelijk bij ‘voor ons’, omdat het voor haar helemaal niet zo bijzonder is. Anna Koster promoot namelijk om verschillende redenen het eten van bloemen. Ja, bloemen! Ze heeft er zelfs een boek over geschreven! Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!

Bij mij in de klas waren de meningen over het eten van bloemen nogal verdeeld. De één was voornamelijk nieuwsgierig terwijl de ander er helemaal niets van wilde weten. Ikzelf hoorde bij het nieuwsgierige deel ondanks dat ik er een hard hoofd in had. Bloemen eten? Ze zien er mooi uit, maar volgens mij is dat helemaal niet zo lekker. Maar wie niet probeert zal het nooit weten!

Waarom bloemen eten? Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om bloemen te eten. Denk bijvoorbeeld aan mooie decoraties die je ermee kan maken, dat het goed is voor het milieu doordat je het gewoon uit je tuin kan plukken en omdat het weer eens iets heel anders is. Nu kan ik je alvast verklappen dat bloemen niet erg sterk smaken. Van wat ik geproefd heb vond ik alleen de Allium soorten een herkenbare smaak hebben. Deze smaken namelijk echt naar uien.

Natuurlijk kan je niet alle bloemen zomaar eten. Het is belangrijk om erop te letten dat de plant in de afgelopen twee jaar niet is bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is namelijk niet goed voor je gezondheid. Ook kan je niet zomaar bloemen uit de natuur plukken. Sommige soorten zijn beschermt en je weet nooit zeker wat ermee is gebeurd en of er misschien een dier overheen heeft geplast. Overigens zijn de meeste bloemen die je bij de bloemist koopt ook niet eetbaar door bestrijdingsmiddelen.

In principe zou je dus alle niet giftige bloemen uit je tuin kunnen eten. Denk hierbij aan Rozen (taai), Afrikaantjes (specerij), Alliums (ui), Viooltjes (zacht). Mix deze bloemen in een salade, soep of als decoratie op een taart en je kan je gasten een heel bijzonder gerecht voorschotelen. Eetbare bloemen zijn tevens ook te koop bij groothandels als de Sligro mocht je het niet fijn vinden om ze uit je tuin te eten.

Nu ben ik wel benieuwd: Heb jij wel eens bloemen gegeten? Ik heb het zelf, buiten decoratie op een taart, namelijk nooit eerder gezien.

Until next time,
Romy

2 thoughts on “Workshop eetbare bloemen van Anna Koster

Reacties zijn gesloten.