Verbranding door de zon

Het gebeurd me minstens twee keer per jaar, mijn huid verbrand door de zon. Meestal omdat ik ben vergeten om mij in te smeren en, ja hoor, ook dit jaar was het al twee keer raak. Door de wisselvalligheden in het weer spring ik uit enthousiasme direct met mijn bikini in de tuin wanneer het eindelijk eens een mooi dag is. Helaas had ik mij dus niet ingesmeerd en waren mijn hals en schenen flink verbrand. Vandaag vertel ik je wat je het beste kunt doen na verbranding door de zon!

Allereerst wil ik nog even wat tips voor het zonnen op een rijtje zetten, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Voor het zonnen
– Niet alleen de kleur rood staat voor beschadiging door de zon. Ook je bruine velletje geeft aan dat je huid beschadigd is. Toch graag een kleurtje? Je bent niet de enige! Smeer je dan in ieder geval in met zonnebrand! Let hierbij op de sterkte van de zon. Ga je op het heetste van de dag varen? Wees dan verstandig en smeer met factor 30 of zelfs 50.
– Vooral je hoofdhuid, neus, oren en schouders verbranden snel.
– Draag een hoed of pet om je hoofdhuid te beschermen.
– Onthoud dat de zon tussen 12.00 en 15.00 op zijn heetst is.
– Bij uitslag en verbranding direct uit de zon.

Na verbranding
– Wanneer je merkt dat je verbrand bent moeten de verbrandde delen direct uit de zon. Het beste is om volledig uit de zon te gaan, maar als alleen je benen zijn verbrand kan je er ook voor zorgen dat die in de schaduw komen te liggen.
– Het is het beste om na verbranding een lauwe douche te nemen zodat de verbrande plekken kunnen afkoelen. Een douche olie met AloĆ« Vera is dan een aanrader. Ook komkommer doet wonderen bij het verkoelen van de huid.
– Na het douchen smeer je je gelijk in met after sun. Ook after sun koelt de huid af. Daarbij hydrateerd, verzacht en helpt het de huid te herstellen. Zelf doe ik dit ook nog de ochtend nadat ik ben verbrand.
– Om vervellen te voorkomen is het belangrijk dat je je huid vochtig en vet houd. Zelf smeer ik mijn huid iedere ochtend en avond in met body lotion nadat ik ben verband. Dit doe ik totdat alle rode plekken verdwenen zijn + 1 dag.

Tijdens het vervellen
– Als bovenstaande tips niet geholpen hebben met het voorkomen van vervellen dan zijn je huidcellen dusdanig beschadigd dat ze niet meer te herstellen zijn. Als je huid niet meer gevoelig is kan je je huid voorzichtig scrubben om de dode huidcellen zo snel mogelijk kwijt te raken.
– Ook tijdens het vervellen is het belangrijk om je huid gehydrateerd en vochtig te houden. Het is dan ook een aanrader om je huid lekker te blijven insmeren met een lotion.

Verbrand jij vaak? En heb jij nog een goede tip?

Until next time,
Romy